VG MotorCycles

VG-motorfiets bouwt en herstelt klassieke Harley-frames, aangepaste Harley's, bobbers, choppers en Harley- en Yahmaha-trikes.

 

Voor kwaliteitscontrole en een gegarandeerde passing van een Harley Motorblok in de frames van VG MotorCycles zou de beste manier zijn na productie het motorblok van ongeveer 150 Kg in het frame te hangen. Het is wel voor te stellen dat deze kwaliteitscontrole geen pretje is.

Het idee van VG MotorCycles was om het Harley Motorblok in 3D te scannen en hierna 1:1 3D te printen. Met dit idee zijn ze op pad gegaan om een Partner te vinden die alle competities in huis heeft. Ht bleek toch niet zo eenvoudig te zijn om de juiste partner te vinden aangezien er eisen op tafel lagen waaraan de meeste bedrijven niet konden.

 

Eisen:

Hoge nauwkeurigheid 3D Sanner en 3D Printer dit i.v.m. de juiste plek voor de ophangingen van het geprinte motorblok.

Stevig materiaal omdat het uiteindelijk een Tool is die regelmatig wordt gebruikt.

Het printbereik van de 3D Printer moet voldoende zijn om het Motorblok te kunnen printen.

 

De oplossing lag toch dichterbij LAYaLAY lag bijna om de hoek van VG Motorcycles, en na een gesprek met LAYaLAY mocht de opdracht worden uitgevoerd.

 

Aanpak:

3D Scannen: RangeVision Pro

Met deze scanner is het gehele motorblok gescand, zwart is voor de meeste scanner lastig te scannen daarom is het motorblok met kalk ingespoten (achteraf is dit weer makkelijk te verwijderen). Om de hoge nauwkeurigheid te garanderen is er gewerkt met zogenoemde markers die er voor zorgt dat de positie van de verschillende scans automatisch op de juiste plek aan elkaar warden gelegd.  Na het digitaliseren van het motorblock moet de data worden verwerkt tot een gesloten mesh, welke hierna omgezet wordt tot een 3D Printbaar bestand.

  

3D Printen: door de afmeting van het Motorblok is ervoor gekozen om dit te gaan printen op de German RepRap X1000 welke een printbereik heeft van 1000 x 800 x 600mm.

German RepRap X1000 

Hieronder het uiteindelijke resultaat. Het geprinte Harley Blok weegt nu rond de 14 kg en hangt nu regelmatig in de frames van VG Motorcycles.